HISTORIA

Klubben bildades 1964 under namnet Vidsels Brukshundklubb och den första klubbstugan var i Sörstrand. Under denna tid var Sigvard och Gun Eklund stora initiativtagare för uppstarten av klubben. De födde upp bland annat Schäfer på kenneln Polarmarken och utbildade tjänstehundar. Ungdomssektionen hette Bjäbbet och hade en källarlokal på torget i Vidsel. Det var ett 30tal aktiva ungdomar som anordnade studiecirklar, hundbingo, drag, utflykter med skidor och tävlade aktivt i olika grenar. Dressyrkurser hölls på skolgården i Vidsel och klubben hade många tävlingsekipage.

Efter att klubben lämnade klubbstugan i Sörstrand flyttades den till Trångfors - Vidsel i en kortare period. Därefter flyttades den till skogsbruksskolan i Tväråsel och under den perioden byttes namnet ut från Vidsels Brukshundklubb till Älvsby Brukshundklubb. Nästa klubbstuga var sedan i Högheden men till den stugan fanns det ingen väg, därför uppstod problem med Luftfartsverket då medlemmarna var tvungna att gå över flygfältets landningsbana för att ta sig till stugan.

Efter många flyttar och namnbyte byggdes år 1994 klubbstugan i Brukte där den är idag. I samband med detta firade klubben 25 år. Några månader innan invigningen av den nya klubbstugan vann Älvsbyns Brukshundklubb 1a pris i samband med Svenska Brukshundklubbens 75årsfirande, priset var en check på 20.000 kr som hämtades av ordförande på Stora Stockholm i Älvsjö.

Klubben har genom åren arrangerat flertalet bruksprov, lydnadsprov och metalbeskrivningar. Den har också utbildat hundägare genom alla år.